Διάρθρωση μαθημάτων του Π.Μ.Σ

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS)* που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχονται σε 90.

Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα, όπως αυτά κατανέμονται στα δύο εξάμηνα σπουδών (Α και Β). Κατά το δεύτερο εξάμηνο σπουδών οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται να επιλέξουν κατεύθυνση παρακολούθησης με αντικείμενο:
Α Κατεύθυνση: Κοινωνική Ιατρική Φροντίδα
Β Κατεύθυνση: Κοινωνική Φαρμακευτική Φροντίδα

Η επιλογή της κατεύθυνσης πραγματοποιείται κατά την λήξη του πρώτου εξαμήνου με την έγγραφη αίτηση του/της κάθε μεταπτυχιακού/-ής φοιτητή/-τριας, προς την Γραμματεία του Π.Μ.Σ..

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματαΤο πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα τα οποία μπορεί να πραγματοποιούνται διαδικτυακά έως εβδομήντα τοις εκατό (70%) ή όπως ορίζονται με τις κείμενες διατάξεις. Η διπλωματική εργασία εκπονείται στο Γ εξάμηνο.

* ΕCTS: European Credit Transfer System
Το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων (ECTS) είναι ένα φοιτητο-κεντρικό σύστημα βασιζόμενο στη διαφάνεια των μαθησιακών αποτελεσμάτων και των διαδικασιών μάθησης. Αποσκοπεί στη διευκόλυνση του προγραμματισμού, της παράδοσης, της αξιολόγησης, της αναγνώρισης και της επικύρωσης τίτλων σπουδών και ενοτήτων μάθησης, καθώς και της κινητικότητας των φοιτητών. Το ECTS χρησιμοποιείται ευρέως στην τυπική τριτοβάθμια εκπαίδευση και μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλες δραστηριότητες διά βίου μάθησης.
Η μεταφορά και η συσσώρευση πιστωτικών μονάδων διευκολύνονται με τη χρήση των βασικών εγγράφων του ECTS (κατάλογος μαθημάτων, έντυπο αίτησης φοιτητή, συμφωνία μάθησης, πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας), καθώς και με το Παράρτημα Διπλώματος.
Το Δ.Π.Θ. οργανώνει τα προγράμματα σπουδών με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων (ECTS), ώστε αυτά να μπορούν να περιγραφούν με την απόδοση πιστωτικών μονάδων σε όλα τα αυτοτελή εκπαιδευτικά συστατικά στοιχεία και δραστηριότητες που τα συνθέτουν και να είναι επίσης δυνατή η μεταφορά και συσσώρευση επιτυχών επιδόσεων σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών του ιδίου ή άλλου Α.Ε.Ι. σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων βασίζεται στον φόρτο εργασίας, τον οποίο απαιτείται να καταβάλει κάθε φοιτητής για να επιτύχει τους αντικειμενικούς στόχους ενός προγράμματος σπουδών, ανάλογα με τα εκάστοτε μαθησιακά αποτελέσματα, τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες που επιδιώκεται να αποκτηθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του.
Τα μαθησιακά αποτελέσματα καθορίζονται από τους οικείους διδάσκοντες. Οι πιστωτικές μονάδες αποδίδονται σε κάθε μάθημα (διάλεξη, εργαστήριο, σεμινάριο κ.λπ.), πρακτική άσκηση, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, για την επίτευξη των εκάστοτε επιδιωκόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, ανάλογα με το αντικείμενο κάθε προγραμματισμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ο φόρτος εργασίας που απαιτείται να καταβάλει κάθε φοιτητής αντιστοιχεί σε εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες ανά ακαδημαϊκό έτος και σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες ανά εξάμηνο. Αντίστοιχα, ο ανώτατος αριθμός πιστωτικών μονάδων που μπορεί να αποδοθεί σε κάθε αυτοτελές εκπαιδευτικό συστατικό στοιχείο ή δραστηριότητα του προγράμματος σπουδών ορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
Οι πιστωτικές μονάδες αναγνωρίζονται στους φοιτητές μόνο μετά από επιτυχή εξέταση και αντίστοιχη απόδειξη του βαθμού επιτυχίας των εκάστοτε αντικειμενικών στόχων ή των μαθησιακών αποτελεσμάτων που επιδιώκονται με κάθε αυτοτελές εκπαιδευτικό συστατικό στοιχείο ή δραστηριότητα του προγράμματος σπουδών.

Διάρθρωση μαθημάτων του Π.Μ.Σ για το Α’ Εξάμηνο

 

Α ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS Πιστωτικές Μονάδες

A01. ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

5

A02. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ – ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

5

A03. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ – ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΙΕΟΝΟΜΙΚΩΝ

5

A04. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

5

A05. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

5

A06. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

5

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

ΕCTS: European Credit Transfer System

 

 

Διάρθρωση μαθημάτων του Π.Μ.Σ για το Α’ Εξάμηνο

Β ΕΞΑΜΗΝΟ (Α΄ Κατεύθυνση Κοινωνικής Ιατρικής Φροντίδας)

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS Πιστωτικές Μονάδες

ΒΑ01. ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

5

BΑ02. ΓΕΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

5

BΑ03. ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

5

BΑ04. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

5

ΒΑ05. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

5

ΒΑ06. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

5

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

 

Β ΕΞΑΜΗΝΟ (Β΄ Κατεύθυνση Κοινωνικής Φαρμακευτικής Φροντίδας)

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS Πιστωτικές Μονάδες

ΒΒ01. ΦΑΡΜΑΚΟΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

5

BΒ02. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

5

BΒ03. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

5

BΒ04. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

5

ΒΒ05. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΣΘΕΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

5

ΒΒ06. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΑΡΜΑΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

5

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

ΕCTS: European Credit Transfer System

 

 

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

ECTS Πιστωτικές Μονάδες

Ολοκλήρωση εκπόνησης μεταπτυχιακής εργασίας

30

Σύνολο Πιστωτικών Μονάδων

30

ΕCTS: European Credit Transfer System

 
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Ο/Η  μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια υποχρεούται να εκπονήσει και με επιτυχία να υποστηρίξει τη μεταπτυχιακή διπλωματική του εργασία η οποία ανατίθεται στο 4ο εξάμηνο σπουδών.

Το θέμα της Μ.Δ.Ε. πρέπει να εντάσσεται στο αντικείμενο του Π.Μ.Σ. και να αξιοποιεί τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στα μαθήματα του Π.Μ.Σ. και σε συγκεκριμένες εφαρμογές.

Σχετικά με την ανάληψη, εκπόνηση και υποστήριξη της Διπλωματικής εργασίας ορίζονται τα εξής:

Αίτηση – Υποβολή θέματος

Ο/Η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια έχει δικαίωμα υποβολής θέματος Μ.Δ.Ε. με την επιτυχή περάτωση της παρακολούθησης των μαθημάτων έως το τρίτο (Γ) εξάμηνο σπουδών.

Ο/Η μεταπτυχιακός /ή φοιτητής/τρια υποβάλλει αίτηση, στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της διπλωματικής εργασίας, ο/η προτεινόμενος/η επιβλέπων/ουσα και επισυνάπτεται περίληψη της προτεινόμενης εργασίας στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.

Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες οι οποίοι/ες δεν καταθέτουν την αίτηση εντός των χρονικών ορίων που ορίζονται από τον εσωτερικό Κανονισμό, μεταθέτουν, με δική τους  ευθύνη, κατά ένα τουλάχιστον εξάμηνο την έναρξη εκπόνησης της Μ.Δ.Ε.

Επίβλεψη Μ.Δ.Ε.

Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) ύστερα από αίτηση του/της υποψηφίου/ιας, ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα αυτής και συγκροτεί την Τριμελή εξεταστική επιτροπή για την έγκριση της εργασίας, ένα από τα μέλη της οποίας είναι και ο/η επιβλέπων/ουσα.

Δικαίωμα επίβλεψης διπλωματικών εργασιών έχουν:

α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ίδιου ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,

β) ομότιμοι Καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ιδίου ή άλλου Α.Ε.Ι.,

γ) συνεργαζόμενοι καθηγητές,

δ) εντεταλμένοι διδάσκοντες,

ε) επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές,

στ) ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Π.Μ.Σ. δύναται να ανατίθεται η επίβλεψη διπλωματικών εργασιών και σε μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος, που δεν έχουν αναλάβει διδακτικό έργο στο Π.Μ.Σ.

Τα μέλη της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις απώλειας, αντικειμενικής αδυναμίας άσκησης καθηκόντων επίβλεψης ή σπουδαίου λόγου, είναι δυνατή η αντικατάσταση του/της επιβλέποντα/ουσας ή μέλους της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής μετά από απόφαση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος.

Συγγραφή Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας

 

Η συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας αποτελεί υποχρέωση των μεταπτυχιακών φοιτητών για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία οφείλει να

  • είναι αποτέλεσμα ατομικής μελέτης του μεταπτυχιακού/-ής φοιτητή/φοιτήτριας,
  • είναι πρωτότυπη ερευνητική μελέτη και όχι βιβλιογραφική ανασκόπηση
  • τηρεί τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας
  • ακολουθεί τους κανόνες περί πνευματικής ιδιοκτησίας και λογοκλοπής

Τυπική δομή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (ΜΔΕ) περιλαμβάνει

  • Εισαγωγή
  • Σκοπός
  • Μεθοδολογία
  • Αποτελέσματα
  • Συμπεράσματα
  • Βιβλιογραφία

Επιπλέον, η συγγραφή της ΜΔΕ γίνεται σε αρχείο word, με :

  • γραμματοσειρά κειμένου Arial ή Times New Roman
  • μέγεθος γραμματοσειράς 11 ή 12,
  • πλήρη στοίχιση κειμένου,
  • διάστιχο 1,15,
  • προσθήκη διαστήματος μετά από παράγραφο.

Οι εικόνες και τα γραφήματα θα πρέπει να φέρουν λεζάντες με συνεχόμενη αρίθμηση και αναφορά μέσα στο κείμενο. Ειδικά οι εικόνες οι οποίες δεν αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του μεταπτυχιακού φοιτητή θα πρέπει να συνοδεύονται με την σχετική άδεια για την χρήση τους – πέρα από την πηγή- , την οποία ο μεταπτυχιακός φοιτητής θα παραθέτει και ως παράρτημα της ΜΔΕ.

Η παράθεση της βιβλιογραφίας (βιβλιογραφικές παραπομπές) θα πρέπει να γίνεται στο τέλος της ΜΔΕ με ένα από τους παρακάτω τρόπους:

α) Όταν η πηγή είναι εργασία σε περιοδικού, τα στοιχεία παρατίθενται συνήθως με την ακόλουθη σειρά:

το όνομα, το επώνυμο του συγγραφέα (κόμμα)·

ο τίτλος της εργασίας, όπως ακριβώς είναι στο περιοδικό (κόμμα)·

τα στοιχεία της έκδοσης, δηλαδή ο τίτλος του περιοδικού, όπου δημοσιεύεται η εργασία, ο αριθμός του τόμου, ο χρόνος της έκδοσης·

η σελίδα ή οι σελίδες.

Παράδειγμα:

  • Κ. Θ. Δημαράς, “Δύο ακόμη αθησαύριστα απόγραφα του Ρωσσαγγλογάλλου”, Ο Ερανιστής 3 (1965), σ. 1-11.
  • Ji H, McTavish JD, Mortele KJ, Wiesner W, Ros PR. Hepatic imaging with multidetector CT. Radiographics. 2001 Oct;21 Spec No:S71-80.

doi: 10.1148/radiographics.21.suppl_1.g01oc04s71. PMID: 11598249.

  • Tanghetti, Emil A et al. “Improvements in acne and skin oiliness with tazarotene 0.045% lotion in patients with oily skin.” The Journal of dermatological treatment vol. 34,1 (2023): 2147391. doi:10.1080/09546634.2022.2147391

β) Όταν η πηγή είναι βιβλίο, τα στοιχεία παρατίθενται συνήθως με την ακόλουθη σειρά:

το όνομα, το επώνυμο του συγγραφέα (κόμμα)·

ο τίτλος του βιβλίου. (Τον υπότιτλο, αν υπάρχει, τον παραθέτουμε μετά από τελεία)·

τα στοιχεία της έκδοσης μέσα σε παρένθεση συνήθως·

η σελίδα ή οι σελίδες.

Παράδειγμα:

  • Γ. Μ. Αποστολάκης, “Το Κλέφτικο τραγούδι. Το πνεύμα και η τέχνη του”. (Αθήνα, εκδ. Εστίας, 1950), σ. 108.
  • Edgeworth, M. (2010) ‘The Limerick Gloves’, in Trevor, W. (ed.) The Oxford Book of Irish Short Stories. Oxford: Oxford UP, pp. 27-51.

 

Παρουσίαση και ολοκλήρωση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας

Μετά την εκπόνηση της Μ.Δ.Ε. ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια υποβάλλει στον Επιβλέποντα και στα άλλα δύο μέλη της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής αντίγραφα της τελικής Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Εφόσον υπάρχει θετική κρίση από την Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή, ορίζεται η ημερομηνία της δημόσιας υποστήριξης/αξιολόγησης της Μ.Δ.Ε. σε ημερομηνία και τόπο που ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Η έκταση και το βάθος της προφορικής εξέτασης κατά την υποστήριξη είναι ανάλογα της μορφής παρουσίασης της εργασίας. 

Μετά  την παρουσίαση – υποστήριξη της Μ.Δ.Ε., η Εξεταστική Επιτροπή συντάσσει και υπογράφει Πρακτικό Δημόσιας Παρουσίασης της Μ.Δ.Ε. στο οποίο αναγράφονται τυχόν παρατηρήσεις ή σχόλια καθώς και ο τελικός βαθμός.

Κατόπιν της έγκρισής της από την Επιτροπή, αναρτάται υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο του οικείου Τμήματος ή της οικείας μονοτμηματικής Σχολής.

Στην περίπτωση αρνητικής κρίσης υπάρχει η δυνατότητα επανυποβολής της  μετά από δύο μήνες, αφού βελτιώσει την εργασία ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής.

Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης μετά τη 2η υποβολή, ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια έχει το δικαίωμα, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, να αλλάξει το θέμα και τον/την επιβλέποντα/ουσα. Στην περίπτωση και δεύτερης αποτυχίας ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια αποκλείεται από τη χορήγηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Το τελικό πλήρες αντίγραφο της Μ.Δ.Ε. υποβάλλεται, μετά την αποδοχή της, στη βιβλιοθήκη του Δ.Π.Θ. καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή το αρχείο που διατηρείται στο Τμήμα. Η πνευματική ιδιοκτησία επί της Μ.Δ.Ε. ανήκει στον υποψήφιο, ο οποίος παραχωρεί στο Δ.Π.Θ. για όλη τη διάρκεια προστασίας του έργου την μη αποκλειστική άδεια μη εμπορικής χρήσης όλων των περιουσιακών εξουσιών επί του έργου του, της χρήσης του για έρευνα και διδασκαλία συμπεριλαμβανομένων.

Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές/ –τριες παρέχεται οδηγός συγγραφής της Μ.Δ.Ε. όπου μεταξύ άλλων καθορίζονται η έκταση, η γραμματοσειρά, ο τρόπος συγγραφής και οτιδήποτε άλλο σχετικό με τη δομή της.

Η Μ.Δ.Ε. είναι ερευνητική εργασία την οποία επιλέγει ο/η κάθε μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/-τρια, και περιέχει αναγνωρίσιμα στοιχεία πρωτοτυπίας και συμβολή στην επιστημονική γνώση.

Το κείμενο πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές και τη δομή μιας επιστημονικής εργασίας δηλαδή να περιλαμβάνει εισαγωγή και περιγραφή του θέματος της εργασίας, την μεθοδολογία, την περιγραφή των αποτελεσμάτων της εργασίας, συζήτηση, βιβλιογραφία και άλλα τυχόν αναγκαία υποστηρικτικά ή επεξηγηματικά στοιχεία (αναγκαία σχήματα, διαγράμματα, φωτογραφίες εικόνες κτλ.). 

Συντάσσεται στην ελληνική γλώσσα και συνοδεύεται από μια σύντομη περίληψη 300 λέξεων περίπου, στην αγγλική προτίμηση γλώσσα. Μετά από συνεννόηση με τον επιβλέποντα η συγγραφή της μπορεί να γίνει σε άλλη γλώσσα και να περιλαμβάνει εκτεταμένη περίληψη στην ελληνική σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε άλλο άρθρο του Κανονισμού.