Φυσιογνωμία της Π.Φ.Υ.

Ως Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) νοείται το σύνολο των ολοκληρωμένων υπηρεσιών που έχουν ως σκοπό την παρακολούθηση, διατήρηση και βελτίωση της υγείας του ανθρώπου. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη της νόσου, τη διάγνωση, την θεραπεία, την ολοκληρωμένη φροντίδα και τη συνέχεια αυτής. Το Κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Π.Φ.Υ. στο σύνολο του πληθυσμού, με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες του.

Οι υπηρεσίες Π.Φ.Υ. αποτελούνται από:
α) τις υπηρεσίες υγείας για την παροχή των οποίων δεν απαιτείται εισαγωγή του ατόμου σε νοσηλευτικό ίδρυμα,
β) την εκτίμηση των αναγκών υγείας των πολιτών, το σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων και προγραμμάτων για την πρόληψη νοσημάτων, την καθολική εφαρμογή εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για επιλεγμένα νοσήματα και την προαγωγή υγείας,
γ) την τακτική παρακολούθηση και τη διαχείριση ασθενών με χρόνια νοσήματα,
δ) τον οικογενειακό προγραμματισμό και τις υπηρεσίες μητέρας – παιδιού,
ε) την παραπομπή, παρακολούθηση και κατά περίπτωση συνδιαχείριση περιστατικών στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Φροντίδα,
στ) την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας,
ζ)την υλοποίηση προγραμμάτων εμβολιασμού,
η) τις υπηρεσίες αποκατάστασης,
θ) την παροχή ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας,
ι) την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Ψυχικής Υγείας και τη διασύνδεση με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας,
ια) την Πρωτοβάθμια Οδοντιατρική και Ορθοδοντική Φροντίδα, με έμφαση στην πρόληψη,
ιβ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Οι υπηρεσίες Π.Φ.Υ. διαρθρώνονται, αναπτύσσονται, οργανώνονται και λειτουργούν με βάση τις αρχές της δωρεάν καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, της προσέγγισης αποκλεισμένων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, της διασφάλισης της ποιότητας και ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών, της συνέχειας της φροντίδας υγείας, της ευθύνης και λογοδοσίας των παρόχων υπηρεσιών υγείας, της τομεοποίησης, της ιατρικής, νοσηλευτικής ή άλλης επαγγελματικής δεοντολογίας, της εγγύτητας των υπηρεσιών στον τόπο κατοικίας, διαμονής ή εργασίας, της διασύνδεσης με λοιπές υπηρεσίες υγείας, της ορθολογικής παραπομπής σε άλλες μονάδες ή υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. ή συμβεβλημένων παρόχων για διάγνωση, θεραπεία, νοσηλεία ή περαιτέρω φροντίδα, της διατομεακής συνεργασίας με τοπικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, καθώς και της αγωγής υγείας της κοινότητας και της ενεργούς συμμετοχής της στην ικανοποίηση των υγειονομικών της αναγκών.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) εξυπηρετεί την παροχή καθολικής και ισότιμης υγειονομικής κάλυψης σε όλους τους πολίτες. Στην Ελλάδα, η ΠΦΥ, παρά τις συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις από την ίδρυση του ΕΣΥ έως και σήμερα.

Στόχοι του Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Κοινωνική Ιατρική και Φαρμακευτική Φροντίδα»

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Κοινωνική Ιατρική και Φαρμακευτική Φροντίδα» εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δ.Π.Θ. που αποσκοπεί στην περαιτέρω προαγωγή της γνώσης, στην ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνών, την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των πτυχιούχων σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκριμένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών του οικείου Τμήματος.

Μαθησιακά αποτελέσματα του Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Κοινωνική Ιατρική και Φαρμακευτική Φροντίδα»

To γνωστικό πεδίο του Π.Μ.Σ. είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και η ολιστική της διαχείριση. Ο σκοπός του Π.Μ.Σ. «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Κοινωνική Ιατρική και Φαρμακευτική Φροντίδα» είναι η κατάρτιση ικανών πτυχιούχων από Επιστήμες Υγείας και συναφών τμημάτων, ώστε να εκπαιδευθούν στα θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ειδικότερα να δώσει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές μια ολοκληρωμένη εικόνα της Π.Φ.Υ. και των πολιτικών για την πρόληψη ασθενειών στο ευρύτερο κοινωνικό χώρο. Επίσης στοχεύει στην εκπαίδευση και στην εξειδίκευση νέων επιστημόνων από το χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν και να διαμορφώνουν πολιτικές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, να αναπτύσσουν προγράμματα σε όλα τα επίπεδα, να αξιολογούν τα προβλήματα των πολιτών, να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα και μέσα και να αντιμετωπίσουν νοσογόνους παράγοντες. Τέλος το Π.Μ.Σ. έχει ως σκοπό να συμβάλει στην κατάρτιση όσων ασκούν καθήκοντα στο χώρο των Επιστημών Υγείας, καθώς και να συμβάλει στην περαιτέρω εκπαίδευση των ειδικευόμενων και ειδικών Γιατρών όλων των ειδικοτήτων και ειδικότερα Γενικών Ιατρών, Ιατρών Εργασίας, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών, Νοσηλευτών, Διαιτολόγων, Ψυχολόγων, Κτηνιάτρων καθώς και όλων των επιστημόνων, οι οποίοι γενικότερα εμπλέκονται στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες θα είναι ικανοί/ές να:
• προσδιορίσουν, να εφαρμόσουν και να διαμορφώσουν τις πολιτικές πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας
• αναπτύξουν προγράμματα προώθησης της υγείας σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο των Διευθυντών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
• αξιολογήσουν τα κύρια προβλήματα υγείας των πολιτών και να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα
• προσδιορίσουν και να αξιολογήσουν τους παράγοντες που σχετίζονται με μείζονα θέματα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης
• αναπτύξουν μέτρα για παρακολούθηση και αντιμετώπιση θεμάτων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης με τη μορφή Πολιτικών Υγείας

Εξετάσεις και Αξιολόγηση μαθημάτων

Η αξιολόγηση των μαθημάτων γίνεται με γραπτή ή προφορική εξέταση, εργασία, παρουσίαση, αναφορά (report) ή συνδυασμό των παραπάνω.
Η ακριβής μορφή της αξιολόγησης καθορίζεται από τον/την διδάσκοντα/ουσα ή τους/τις διδάσκοντες/ουσες σε σχέση και με τη φύση του κάθε μαθήματος.
Οι όροι αξιολόγησης σε κάθε μάθημα γνωστοποιούνται κατά την έναρξη της διδασκαλίας του μαθήματος από το μέλος ΔΕΠ – υπευθύνου/συντονιστή του μαθήματος.

Για τα μαθήματα στα οποία η αξιολόγηση γίνεται με προφορική ή/και τελική γραπτή εξέταση ισχύουν τα παρακάτω:
Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου εξετάζονται τον Φεβρουάριο
Τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου εξετάζονται τον Ιούνιο

Για τα μαθήματα στα οποία προβλέπεται κατάθεση εργασίας ισχύουν τα εξής:
Για μάθημα του χειμερινού εξαμήνου:
Το θέμα της εργασίας δίνεται από τον διδάσκοντα έως τα τέλη Ιανουαρίου και η παράδοση της εργασίας γίνεται από τον φοιτητή έως 31 Μαρτίου.
Για τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου:
Το θέμα της εργασίας δίνεται από τον διδάσκοντα έως τον Ιούνιο και η παράδοση γίνεται από τον φοιτητή έως τις 10 Σεπτεμβρίου

Ενδιάμεσες ασκήσεις και εργασίες που αποτελούν επίσης μέρος της αξιολόγησης των μεταπτυχιακών φοιτητών είναι δυνατό να ανατεθούν από τους διδάσκοντες με χρόνο παράδοσης έως 30 ημέρες από την ανάθεση τους.
Μετά το πέρας της εξεταστικής οι ασκήσεις, τα γραπτά δοκίμια και κάθε άλλο τεκμήριο εξέτασης παραδίδονται από τον διδάσκοντα για φύλαξη στη Γραμματεία.
Ο χρόνος διενέργειας και η διάρκεια των εξεταστικών περιόδων του Π.ΜΣ. καθορίζονται από την Συνέλευση του Τμήματος του Π.Μ.Σ. μετά από εισήγηση της Σ.Ε.

Η αξιολόγηση των μαθημάτων είναι δυνατό να γίνεται και εξ’ αποστάσεως με τη μέθοδο ψηφιακής αξιολόγησης που παρέχεται από την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης DUTHNET eClass του Τμήματος Ιατρικής Δ.Π.Θ..

Η βαθμολογική κλίμακα για την αξιολόγηση της επίδοσης των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών ορίζεται από το μηδέν (0) ως το δέκα (10):
«Άριστα» από οκτώ και πενήντα (8,50) μέχρι δέκα (10),
«Λίαν καλώς» από έξι και πενήντα (6,50) ως και οκτώ και σαράντα εννέα (8,49),
«Καλώς» από πέντε (5) ως και έξι και σαράντα εννέα (6,49).

Διάρκεια φοίτησης, Αναστολή φοίτησης και διαγραφή

Διάρκεια Σπουδών
Η κανονική χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. Π.Φ.Υ. που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος για την τυχόν εκπόνηση και υποβολή προς κρίση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.). Ο χρόνος που αφορά την διπλωματική εργασία, δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τρεις μήνες. Η φοίτηση στο πρόγραμμα θεωρείται ότι λήγει με την συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου φοίτησης (τρία (3) εξάμηνα) και με την ολοκλήρωση της συγγραφής και της δημόσιας παρουσίασης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Μερική φοίτηση
Στους μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες προβλέπεται σύμφωνα με την περ. ζ) της παρ. 4 του άρθρου 79 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141) η δυνατότητα μερικής φοίτησης για εργαζόμενους/νες φοιτητές /τριες, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της κανονικής φοίτησης. Η μερική φοίτηση προβλέπεται και για μη εργαζόμενους μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις του προγράμματος πλήρους φοίτησης και για ιδιαίτερες εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται αίτηση από τον/την μεταπτυχιακό φοιτητή –τρια μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά (βεβαίωση εργοδότη και του οικείου ασφαλιστικού φορέα, βεβαιώσεις που αποδεικνύουν τον σοβαρό λόγο, ασθένεια, στράτευση, λόγοι ανωτέρας βίας).
Τα δικαιολογητικά εξετάζονται από την Συντονιστική Επιτροπή και το αίτημα διαβιβάζεται για έγκριση στην Συνέλευση του Τμήματος.

Αναστολή Σπουδών
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις στους μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες παρέχεται, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτιολογημένης αίτησης, προσωρινή αναστολή σπουδών, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) συνεχόμενα εξάμηνα. Κατά την διάρκεια της αναστολής, ο μεταπτυχιακός φοιτητής χάνει την ιδιότητα του φοιτητή. Ο χρόνος της αναστολής δεν προσμετράται στην ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης.
Ο/Η φοιτητής/τρια με την επάνοδό του/της στη φοίτηση εξακολουθεί να υπάγεται στο καθεστώς φοίτησης του χρόνου εγγραφής του/της ως μεταπτυχιακος/ης φοιτητής/τριας.
Η αναστολή χορηγείται με απόφαση της Συνέλευσης, ύστερα από εισήγηση της Σ.Ε..

Διαγραφή μεταπτυχιακών φοιτητών
Η Συνέλευση του Τμήματος αποφασίζει για την επανεξέταση μαθημάτων μετά αίτηση του/της μεταπτυχιακού φοιτητή-τριας σε επιτροπή εξέτασης που ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του παρόντος Κανονισμού.
Η Συνέλευση του Τμήματος αποφασίζει για την διαγραφή μεταπτυχιακού φοιτητή-τριας για τους παρακάτω λόγους:
α) η μη επαρκής πρόοδος του/της μεταπτυχιακού-ης φοιτητή -τριας, η οποία τεκμηριώνεται με την αδικαιολόγητη μη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή παρακολουθήσεις, εξετάσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των ωρών παρακολούθησης και της συμμετοχής στις εξετάσεις μαθημάτων
β) η πλημμελής εκπλήρωση λοιπών υποχρεώσεων που ορίζονται από τον οικείο Κανονισμό,
γ) συμπεριφορά που προσβάλλει την ακαδημαϊκή δεοντολογία κατά την κείμενη νομοθεσία και κατά τον κώδικα δεοντολογίας του Δ.Π.Θ.
δ) αίτηση του/της ίδιου/ας του μεταπτυχιακού/κής φοιτητή/τριας