Γενικά
Το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο κάθε ακαδημαϊκού έτους, η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών αναθέτει με τυχαίο τρόπο καθήκοντα Ακαδημαϊκού Συμβούλου Σπουδών (ΑΣΣ) για κάθε νεοεισαγόμενο μεταπτυχιακό φοιτητή εκ περιτροπής στα μέλη ΔΕΠ που διδάσκουν στο ΠΜΣ.
Ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών ισοκατανέμεται μεταξύ των διδασκόντων.
Ο ΑΣΣ ενός μεταπτυχιακού φοιτητή παραμένει ο ίδιος μέχρι την περάτωση των σπουδών του. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από τεκμηριωμένη αίτηση του μεταπτυχιακού φοιτητή ή του ΑΣΣ μπορεί να οριστεί νέος ΑΣΣ.

Ρόλος του Ακαδημαϊκού Συμβούλου Σπουδών
Ο ΑΣΣ ενημερώνει και συμβουλεύει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές για όλα τα παρακάτω:
➢ Το περιεχόμενο και τρόπους αξιολόγησης μαθημάτων, συμμετοχή σε σεμινάρια μεθοδολογίας της έρευνας, αξιοποίηση των υποδομών των εργαστηρίων του Τμήματος, κ.λπ.
➢ Το περιεχόμενο των υποχρεωτικών μαθημάτων και των μαθημάτων επιλογής, καθορισμός της βέλτιστης σειράς, ελαχιστοποιώντας την αποτυχία στις εξετάσεις και συζήτηση με τον εκάστοτε μεταπτυχιακό φοιτητή, ώστε να επιλέξει τα κατάλληλα μαθήματα ανάλογα με τα προσωπικά του ενδιαφέροντα τις δεξιότητες και τις ικανότητές του.
➢ Την επιλογή θέματος μεταπτυχιακής διατριβής ή άλλων εργασιών.
➢ Τις διδακτορικές σπουδές (στο Τμήμα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό).
➢ Τις επαγγελματικές προοπτικές (ευκαιρίες σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ελεύθερο επάγγελμα, θέση εργασίας στο εξωτερικό).
➢ Οποιουδήποτε οικογενειακό, προσωπικό ή άλλο θέμα, το οποίο επηρεάζει τις σπουδές.
➢ Τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΔΠΘ στους μεταπτυχιακούς φοιτητές (φοιτητική μέριμνα, Συνήγορος του φοιτητή, ΔΑΣΤΑ, ΔΟΣΥΠ, Philologus, Υπηρεσίες Ψηφιακής Υποστήριξης)

Οι συναντήσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών με τους ΑΣΣ πραγματοποιούνται σύμφωνα με το «Ημερολόγιο Τακτικών Συναντήσεων» για τα 3 πρώτα εξάμηνα σπουδών. Ωστόσο, εφόσον υπάρχει ανάγκη επιπλέον συναντήσεις ορίζονται σε από κοινού συνεννόησή μεταπτυχιακών φοιτητών και ΑΣΣ καθ’ όλη την διάρκεια σπουδών.